Japanse binding

In het kader van de Japanweek bij Hawar textielinstituut heb ik de workshop “Tekens & schrift” van Baukje Scheppink gevolgd.

bauke-9

 

In de ochtend maakte wij een klein boekje ansichtkaartformaat. Hiervoor mochten wij enkele kaarten van Baukje uitzoeken. Wij kregen pagina’s. met de tekst hoe het boekje te maken.Na deze in de juiste volgorde te hebben gelegd, zo ontstond er een naslagwerkje. Tevens staan er leuke tips in; w.o. dat je ook een applicatie en of borduurwerkjes en collages van papier of stof  kunt gebruiken voor de buitenkant van het boekje.

baukje-3

In de middag experimenteren met soemi-inkt en een inktsteen. Wanneer je op stof wilt schrijven altijd een acrylinkt gebruiken.Op onbedrukt krantenpapier, enkele japans ogende tekens neergestreken. Het penseel doet het werk. Deze rechtop gebruiken, rustig en beheerst strijken.

Transferverf gestreken op een synthetisch stukje stof. De beschreven vellen krantenpapier op maat gesneden. Daarna deze bladeren met de tekst naar buiten gevouwen. Voor het interieur de binnenkant van een Japans boekje worden de bladeren altijd dubbel gebruikt, de vouw aan de buitenkant zodat het dunne rijstpapier die japanners gebruiken niet kan scheuren/beschadigen.

baukje-scheppink-cursus-013

baukje-scheppink-cursus-014

Enkele voorbeelden/variaties voor het japans binden. Het materiaal dat wordt gebruikt is priem, priklap, naald met een smal oog en boekbindersgaren.

baukje-16

Het resultaat aan het einde van de dag, dat alle experimenten in een boekje van stof en/of papier met  een Japanse binding zijn verwerkt.

 

Advertenties

2 thoughts on “Japanse binding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s